Bosenská kuchyně

Pro bosenskou kuchyni (především v restauracích) je typický hojný výskyt masa, vegetarián to tam tedy bude mít poněkud obtížné. Bosňané upravují především mleté hovězí a jehněčí maso na mnoho způsobů.

Ćevapi – Asi sedmicentimetrové válečky z mletého masa (obvykle hovězího nebo mixu vepřového a hovězího nebo hovězího a jehněčího) na grilu, podávané v opečeném chlebu zvaném lepinja s cibulí a bez hořčice.

Mučkalica – Červená polévka vzhledem připomínající boršč, ve které jsou především rajčata, papriky, brambory, maso a zakysaná smetana.

Sarma – Kysaný zelný nebo vinný list plněný mletým masem smíchaným s rýží, podávaný ve slané rajské omáčce s bílým chlebem.

Pljeskavica – Jídlo podobné hamburgeru nebo karbanátku – obvykle hovězí mleté na grilu upravené do tenké placky, podávané v lepinji s cibulí a často s kajmakem (sýr na bázi cottage nebo tvarohu).

Bosanski lonac (bosenský hrnec) – Pokrm z několika vrstev masa a zeleniny, který se zapéká.

Ćufte – Delší ćevap na špejli.

Ražnjići – Stejné jako české ražniči nebo šašlik – maso na špízu. Jen obvykle obsahuje telecí a papriky, nikdy kuře a vnitřnosti.

Pastrmka (pstruh) – obvykle připravený na grilu, podávaný s bosenských chlebem a zeleninovou oblohou nebo bramborovým salátem (resp. jde o šťouchané brambory s cibulkou) a citronem.

Punjena paprika – papriky plněné mletým masem s rýží, zalité rajskou omáčkou (na rozdíl od české je slaná), zakysanou smetanou a bosenským chlebem.

Jagnjetina – jehněčí opékané na grilu (jehně v celku) nebo „ispod saća“, tedy zakryté zvonovitou nádobou a pečené v rozžhavených uhlících, podávané s chlebem.

Teletina – telecí maso z grilu nebo ispod saća.

Patljidžan – lilek, obvykle grilovaný a plněný masem.

Burek – pečivo, které se dělá z jufky, těsta podobnému českému listovému, plněné masem.

Pita – Pečivo z jufky, které lze plnit sýrem (sirnica), špenátem (zeljanica), brambory (krompiruša) nebo tykví (pita s tykvom).

Uštipci sa kajmakom – úštipky z těsta opečené na pánvi na oleji, podávané obvykle s měkkým sýrem nebo se suhom mesom (podobné pršutu).

Sezonska salata – sezónní salát, obvykle jde o kousky rajčat, bílých paprik, okurka, cibule, hlávkový salát.

Šopska salata – šopský salát s Vlašićkim sýrem.

Travnički/Vlašićki sir – sýr balkánského typu z kravského, ovčího nebo kozího mléka.

Tufahija – vařené jablko plněné ořechy se šlehačkou.

Baklava – velice sladký dezert z těsta a ořechů, nacucaný cukrovým sirupem.

Tulumbe – na oleji smažené kousky z těsta polité sirupem, případně posypané mletými ořechy nebo kokosem.

Komentáře jsou zakázány.