Zmínka o KPB v Lidovkách

Přečtěte si v Lidovkách co doporučujeme ze všeho nejvíc 🙂 Tímto děkujeme Zuzce Sch., že si na nás vzpomněla a že nás oslovila.

CHORVATSKO, BOSNA A HERCEGOVINA

Co ochutnat: Nejčastější cíl českých rekreantů ani jeho nejbližší sousedé v ničem nezaostávají za Francií či Itálií. Jídlo je třeba začít hustou dalmatskou rybí polévkou či jehněčí čorbou, další chod si vybrat z mnoha druhů grilovaného masa, například čevapčiči, které má s podivnou věcí podávanou v našich školních jídelnách společný jen název, či pljeskavici, rovněž z mletého masa. Na nejlepší čevapčiči se ale vyplatí zajet do Bosny. „Kdo má možnost navštívit Sarajevo, rozhodně musí ochutnat čevapčiči od pana Hodžiče – jeho čevabdžinicu najdete přímo v srdci města, na Baščaršiji. Recept je rodinné tajemství a rodina si jej velmi hlídá. Hodžičovy čevápy jsou opravdu nejlepší na světě,“ říká Boris Skenderija, zakladatel Klubu přátel Balkánu.

Balkánská specialita: čevapčiči a pikantní zeleninový ajvar

Na první pohled trochu netypickou surovinou jsou istrijské bílé lanýže, které jsou součástí mnoha pokrmů, například doplňují husí játra ve stylu foie gras, a dají se pořídit jak sušené, tak ve formě lanýžového oleje či lanýžové paštiky.

Co si přivézt: Srovnání s prosciuttem snese vynikající istrijský pršut, marsale se vyrovná dezertní růžové víno Prošek. Vyplatí se pořídit i čubricu, směs koření, která se skládá ze saturejky, mleté feferonky, pískavice, kukuřičného škrobu a soli. Pikantní směs paprik, lilku, česneku a chilli ajvar je ideálním doplňkem ke grilovanému masu. Pár kun stojí výtečné konzervované sardinky s citronem, jejichž specifická chuť vynikne například v salátech a pomazánkách.

Bookmark the permalink.

Napsat komentář